Gratisspill kan koste mye

I mange populære spill kan du kjøpe mer innhold i spillet. Det er du som forbruker som må sette grenser.

Vår moderne digitale verden har endret vår måte å få tilgang til spill. Tidligere måtte vi oppsøke butikker for å kjøpe spill og det var lettere å ha kontroll på kostnader for spill og spillkonsoll.

I dag er mange spill tilgjengelig via smarttelefoner og nettbrett hele døgnet og spillene er ofte gratis å laste ned og gratis å spille.

Kjøp i spill

Problemet er etterfølgende tilbud om kjøp av tilleggstjenester i spillet. Selskapene bak spillene som ser ut til å være gratis, ønsker også å tjene penger. De tilbyr spilleren å kjøpe effekter og gjenstander underveis i spillet, slik at spilleren lettere når et høyere nivå og får en bedre spillopplevelse.

Kjøp kan gjennomføres med opptjente virtuelle penger, eller ekte penger som må overføres fra spillerens bankkonto eller bankkort. Det er derfor viktig at både barn og foreldre er bevisst på denne «forretningsmodellen» og gjør sine forholdsregler.

Barn kan bli fristet til å bruke store beløp

Barnevakten er en frivillig organisasjon som er opprettet for at barn og unge skal kunne bruke medier på en trygg og bevisst måte, og at de skal vokse opp med et medietilbud som inngår som en positiv del av en sunn oppvekst. Vi anbefaler deg å lese barn kan bli fristet til å bruke tusenvis av kroner på spill.  

Har dine barn spilt spill der du kan kjøpe bokser eller skattekister som kan gi deg fordeler i spillet? Nesten alle onlinespill har slike bokser. Det kalles loot boxer. Se reportasje om loot boxer på NRK Supernytt.

Å samle på skins kan fort bli en dyr hobby for barn og unge. Det finnes eksempler på at barn og unge har brukt mange tusen kroner på dataspill, som i utgangspunktet er gratis å spille. Les mer om skins-gambling på fagbloggen til Lotteritilsynet, når blir dataspill til pengespill?

Her er noen råd på veien

 • Sjekk om spillet du laster ned har «Betal i spillet» tilbud i spillet. Dette fremkommer i dokumentasjonen ved «Kjøp i app»
 • Snakk med barnet om dette og bli enige om regler for hvordan familien skal forholde seg til tilbud om kjøp når en spiller.
 • Vurder om du skal sperre/begrense denne muligheten til slike kjøp gjennom innstillinger på telefonen.

For iOS-programvare (iPhone, iPad etc.) 

 1. Åpne ”innstillinger”. Fra ”generelt”- menyen velger du restriksjoner
 2. Angi evt PIN-kode dersom du har brukt restriksjoner før. Hvis ikke velger du ”aktiver restriksjoner” og setter en PIN-kode
 3. Sett bryteren ved siden av ”kjøp i program” til 0. På den måten vil det ikke være mulig å utføre kjøp i app overhodet

For Android

 1. Åpne Google Play
 2. Trykk ”meny” og deretter ”innstillinger”
 3. Trykk på ”krev autentisering før kjøp”
 4. Velg ”for alle kjøp vis Google Play på denne enheten”

Du kan også sette opp «Familiedeling» på barnas telefon – mulighet for å dele kjøp og godkjenning av barnas kjøp. Når et familiemedlem foretar et kjøp, belastes kjøpet direkte fra kontoen til den som har opprettet familiedelingen.

 

Refleksjonspørsmål

 • Hvor mye penger synes din famile det er greit å bruke på spill i løpet av en måned?
 • Har dere laget regler på hvordan familien skal forholde seg til tilbud om kjøp når en spiller?
 • Visste du at barn kan spille vekk store pengebeløp på kort tid?